Sasirdiniz degilmi? Dogru, Demirel geldi Akoren'e ama Cay'a
Alttaki topikdeki okul hikayesinin biraz daha derinlerine inelim dedim.
Ben gecenlerde Bilgin abimle gorusurken mevzu oldu ve tamamini anlatti. Ben kismen biliyordum ama detaylarini sormamistim.
Evet sene 1966 yazi, Basbakan Suleyman Demirel Kastamonu tarafina gecerken Cay’dan gececegi duyulmus. Balcigilin rahmetli Sevki Usta komutasinda koyun gencleri Cay’a giderler, yaklasik olarak 15-20 kisi Abimin aklinda kalan isimleri, Sevki Usta, eski muhtar Yusuf abi, Karadagligilin Bulent abi, abimde orda tabi. Selahattin abinin de orda olmasi cok muhtemel zira koyun en eski soforlerindendir. Basbakanin arabasini yola bayrak gererek durdururlar. Abim hic unutmam diyor…”Karadagligilin Bulent mavi gomlek giymisti, basbakan ona -Siz bu koyun ogretmenimisiniz?” diye sordu dedi.
Sonra basbakanin yaninda bulunan Zonguldak valisi (adini bilemiyoruz) baslar yalakalik olsun diye Akveren’i meth etmeye. Ilimizin en zengin koyudur falan filan….Daha sonra rahmetli Sevki Usta, “Efendim koyumuzun mektebe ihtiyaci var, yardimlarinizi bekliyoruz” diye istirham eder. Bunun uzerine Demirel: “Sizin koyunuz zengin, mektebinizide kendiniz yaparsiniz. Turkiye’de yuzlerce fakir koy var onlara yolu acin"der. Evet Demirel herzaman oldugu gibi tasi gedigine oturtturur.
Eski Okul benim cocuklugumda esekler icin oglenleri dam (ahir) olarak kullanilirdi, zaten altida damdi sanirim. Hos tum eski evlerin alti damdir, garaj yane 
Inanmazsiniz ama eski okulun siniflarinda bile hala dolaplari vardi, ben epeyce karistirip eski karneler almistim dolapdan tanidiklarin babalarinin karnelerinide ve onlara vermistim, insallah atmamislardir eski diye. Eski okulun tahtadan saatinide ben alip icindeki mekanizma ile oynamistim. Eski okul bahcesi bir guvercin yuvasiydi ve icerde okla guvercin vururduk L
Hatta bir gun Kavlaklarin bir misafiri Yukari Koye cikarken okulun onunden geciyordu, ben icerde guvercin vuruken Torucgilin Hudayet’de catidan kacmaya calisan guvercinleri patir patir indiriyordu, misafir adam cok kizip Hudayetin elinden okunu alinca Hudayet deli gibi aglamisti, icerde olan ben kurtulmustumJ
Aramizda elinde eski okulun resmi olan muhakkak vardir, ozellikle Yukari Koyde’den Asaa Koye dogru resim cekmis olanlarimiz vardir. Paylasirlarsa cok sevinirim. Bende maalesef yok sanirim, evden agaclar cikiyor okul bizim evden uzakda J
Abim bayramdan sonra koye gidecek unutmazsa eski okulun dedem Omer Lutfi Hoca’nin eliyle yazdigi eski Turkce teneke levhasinin resmini cekip gonderecek.
Su andaki Yukari Torucgilin yeni evi (hayirli olsun) olan okul sanirim 75-79 yillari arasinda eski okulun yerine yapildi. Biz Cay’a giderken kamyonlar gidip gelirdi. 81 olaylarinda da kapatildi. O zaman icerdeki okul sistemini Fatih yazar insaallahJ